vineri, 29 aprilie 2011

80. La Ulmet ( 3 )

La Ulmet ( 3 )


Au primit diferite denumiri: Babele de la Ulmet , Trovanţii zburători , Culmea cu babe“, etc. ... făcându-se comparaţii fie cu Trovanţii de la Costeşti, fie cu Babele din Bucegi, fie cu obiectele zburătoare ( forma de farfurii cu baza mare comună este cel mai des întâlnită; nu lipsesc formele : sferă, lentilă, platou, etc) .

Descrieri pertinente găsiţi la adresa: http://turismjudetulbuzau.blogspot.com/

Ce trebuie să adaug: 1) izvorul ce traversează Valea Ulmetului ( vine dinspre Măţara şi se varsă în Bălăneasa ) are în albie piese sub formă de lentilă; încerc a sugera ideea că zona ( terestră şi subterană ) ce conţine astfel de minuni este vastă ( include cele două culmi vizibile). 2) În partea de sus a culmilor există fracturi terestre care îngăduie să observăm rosturi asemănătoare celor de la Strâmba şi Valea Boului; vârsta chihlimbarului ( 20 – 60 milioane de ani) să înlesnească determinarea vârstei acestor babe – trovanţi ? 3) Au apărut distrugeri: fie sunt extrase din conglomerat bile ( bolovanul rotund cu rol apotropaic de la poarta casei !), fie sunt scoase felii ( cu ranga ) cu scopul ca să devină măsuţe rotunde în nu ştiu care curte; ingurgitatorii de bere şi mici lasă dovada capacităţii lor digestive .

La adresa: http://mariuscolac.blogspot.com/ autorul blogului fotografiază piese asemănătoare în apropierea fostului sat Predeal din comuna Pănătău.

În comuna Colţi , în locul numit Plopiş există câteva piese asemănătoare.

Comunele Colţi, Bozioru, Bălăneşti şi Pănătău sunt vecine , o corespondenţă prin subteran nu este o idee de înlăturat .

Alte monumente vii la Ulmet: Salcia matusalemică şi Măslinul sălbatic ( ar trebui atinse numai cu privirea !).

Subsemnatul nu are o pregătire de specialitate în nici un domeniu ce ar avea tangenţă cu aceste obiective, exprimarea este populară , semnalăm numai către oamenii în drept a se exprima ştiinţific faptul că minunile de la Ulmet aşteaptă; până la un asemenea eveniment mulţi turişti vor trece pe acolo şi foarte mulţi vor fi de acord că avem încă o comoara pe aici pe la noi a cărei valoare este cu mult mai mare decât dacă ar fi din aur.

Să fie numai bine !


Lumea de dincolo





Maretie


















< Lentile > - Izvorul Ulmetului












A ramas un gol !















Loc de popas



Maslinul salbatic



Matusalemica





De Grigore Rotaru Delacamboru