miercuri, 18 septembrie 2013

120. Gânduri de ocazie

120. Gânduri de ocazie

Notă: au fost scrise pe facebook la capitolul comentarii .  Nu pretind că o să mişc filozofia din temelii .

281. Natura nu se laudă niciodată , însă uşor se lasă descoperită .
282.  A trecut peste păduri o înfiorare de parca lumina s-a clătinat în ceruri desfăcându-se in culori şi desfăcând nourii în scame .
283 . Fenomenul Fata Morgana este asociat numai cu deşertul ; inexact : şi muntele te ademeneşte cu vârful lui până când rămâi fără pic de energie .
284. Bradul este Copacul Bucuriei , axa fermecată ce leagă Pământul de Cer şi prin capilare duce spre Înalt ruga noastră .
285. Natura nu consumă nici durere , nici bucurie : există .
286 . Dacă ai acoperit enunţul cu un paravan , nu înseamnă că ai rezolvat problema .
287 . Mă feresc să nu fac rău nu numai pentru că nu este bine , ci şi pentru  că răul pe care l-aş putea face eu ar fi o grozăvie . De aceea nu iau în seamă pe cei ce mă roagă să le fac rău .
288. Minunile naturii sunt ca minunile matematicii : daca le studiezi ajungi la concluzia ca nu ar trebui sa fie altfel .
289. Olarul de la Cucuteni a văzut Cerul oglindit în Lut ; cu ochii minţii citea acele imagini , apoi , prin linie şi culoare  le aşternea pe ce avea la îndemână .
290 . Este posibil să găsim o scuză pentru a face ceva .
291 . Cel ce aleargă după vânt este cel mai omenos dintre proşti.
Cel mai valoros dintre proşti este acela ce nu face nimic .
292 . Distanţâdu-te de tot ce este în jur , lumina devine mai blânda şi raza privirii la fel .
293 .  Minunile naturii au duritate de diamant .
294 . Unii încep viaţa după ce mor.
295 . Când îmbătrâneşte sufletul în om , atunci pericolul este uriaş.
296 . Dacă te-ai hotărât că este necesar să te schimbi şi ai reuşit aceasta , atunci vezi lumea în alte culori , deci lumea s-a schimbat odată cu tine.
297. Mai ales salută-ţi duşmanii : vor crede că te-au înfricoşat destul .
298. Durerea nu-i transmisibilă ; asta ne-ar mai lipsi !
299. Unele vise ar trebui şterse complet din memorie , nici gând că ar trebui să fie împlinite .
300 . Nu îngreuna pe nimeni cu ditamai problema , încearcă-l cu una uşoară .

de Grigore Rotaru Delacamboru 
Autor photo : R . G . 

marți, 17 septembrie 2013

119 . Toamnă

 Toamnă

Program de linişte
lângă lentila meduzei
nisipul strecoară
durerea

ca un zeu obosit
ţărmul dispare-n lumină

în aburul dispariţiei
ne privim

tălpile multicolore
mângâie spaţii
îndurerate .

10 august 1987
de Grigore Rotaru Delacamboru

 

duminică, 8 septembrie 2013

118. Gânduri de ocazie

118. Gânduri de ocazie 

Notă: au fost scrise pe facebook la capitolul comentarii .  Nu pretind că o să mişc filozofia din temelii .261. Boala te obligă să iei în considerare aproape fiecare celulă a trupului ; cu mici excepţii , feluritele boli sunt autoinduse .

262.  Sfârşitul total ar însemna trecerea în anorganic , deci involuţie .

263. Cine-i mulţumit cu propria soartă , de ce să o răstoarne ? A înlocui , a răsturna nu înseamnă întotdeauna un pas spre înalt ; enigma se menţine : ar fi dezastru să ştim ce urmează după .

264. Oricare noţiune rămâne ceea ce este , cum a fost definită : trebuie perceput unghiul spaţial din care pleacă privirea ; de câte  ori albul nu a devenit negru sub acoperământul nobil al slujirii adevărului ! A venit cineva şi a zis că totul este relativ .

265. Avem în faţă tot ce ne trebuie pentru înţelegere : grabnica noastră trecere ne aduce în situaţia că privim şi nu vedem .

266. Banii şi băncile – făuritorii de iluzii : credem că păcălim timpul , că trăim în viitor ; aşa o fi , dar totul se plăteşte cu prea multă amărăciune , mai ales când vezi că acel viitor virtual te trimite în negura trecutului foarte autentic .

267. Totul ţine de funcţionalitate , toate la timpul lor . O clipă de înţelepciune : nu rata clipa ! Restul înseamnă morală .

268. Cu toţii suntem Cavaleri Rătăcitori : cei mai mulţi dintre noi nu avem geniu . Don Quijote , Zorba Grecu şi Olarul din Cucuteni aveau geniu .

269. Am stat la Camboru si am lucrat 16 ore zilnic , si am umblat descult prin batatura , si am privit cerul noaptea , am ascultat albinele , am urmarit fluturii, am scuturat roua in zori . Acum scriu din Ploiesti plin de energii camboreene . Locul natal ridica in om energii abisale .

270. Minunea să fie ultimul lucru la care să faci apel .

271. Trebuie să ţinem minte : Dumnezeu este la fiecare din noi acasă; oriunde ai fi eşti luat în seamă , acasă eşti preferat .

272. Ceea ce făptuiesc este în numele meu ; numai nemernicul dă vina pe altcineva .

273 . Forţa braţului să fie înlocuită de inteligenţă ; ambele pot făptui şi binele şi răul .


274. Egalitatea între indivizi este o himeră ; oricare egalitate este de principiu . Deci prietenie autentică există numai pe teritoriul secundei .

275. Hălăciuga a invadat un salcâm . Am tăiat salcâmul . Hălăciuga a început a se târî şi după un timp s-a uscat .

276. Bucurie continuă consumă numai zeii , de aceea se plictisesc . Nu a fost inventat butonul pentru înlocuit bucuriile . Aimatov face apel la partea subtilă a energiilor din om : nu îţi scufunda sufletul în tristeţe , trupul o să aibă de suferit .

277. Nepotul lui Bulă : Când doi se ceartă , al treilea este în plus

278. Vrei să cunoşti un om : dă-i bani , o funcţie şi îmbată-l . Dacă rămâne acelaşi poţi avea încredere în el ; totuşi trebuie să nu îţi adoarmă vigilenţa  .

279. Ferească Dumnezeu , să se găsească doi care să te declare geniu : pe al treilea îl crezi fără să te mai gândeşti .

280. Credinţa trezeşte energiile interioare ; ruga este un bumerang: alergă până la Cer şi se întoarce către oceanul din tine . Fiecare cuvânt din rugăciune este un strop ce cade în acest ocean făcând valuri . Doamne , îndepărtează duşmanii mei ! Când zice acestea un om cinstit , nu prea este bine să te afli printre duşmanii lui : este posibil să fii azvârlit la capătul lumii .


de Grigore Rotaru Delacamboru
Vara 2013 ---0087
Autor photo : R . G