duminică, 8 septembrie 2013

118. Gânduri de ocazie

118. Gânduri de ocazie 

Notă: au fost scrise pe facebook la capitolul comentarii .  Nu pretind că o să mişc filozofia din temelii .



261. Boala te obligă să iei în considerare aproape fiecare celulă a trupului ; cu mici excepţii , feluritele boli sunt autoinduse .

262.  Sfârşitul total ar însemna trecerea în anorganic , deci involuţie .

263. Cine-i mulţumit cu propria soartă , de ce să o răstoarne ? A înlocui , a răsturna nu înseamnă întotdeauna un pas spre înalt ; enigma se menţine : ar fi dezastru să ştim ce urmează după .

264. Oricare noţiune rămâne ceea ce este , cum a fost definită : trebuie perceput unghiul spaţial din care pleacă privirea ; de câte  ori albul nu a devenit negru sub acoperământul nobil al slujirii adevărului ! A venit cineva şi a zis că totul este relativ .

265. Avem în faţă tot ce ne trebuie pentru înţelegere : grabnica noastră trecere ne aduce în situaţia că privim şi nu vedem .

266. Banii şi băncile – făuritorii de iluzii : credem că păcălim timpul , că trăim în viitor ; aşa o fi , dar totul se plăteşte cu prea multă amărăciune , mai ales când vezi că acel viitor virtual te trimite în negura trecutului foarte autentic .

267. Totul ţine de funcţionalitate , toate la timpul lor . O clipă de înţelepciune : nu rata clipa ! Restul înseamnă morală .

268. Cu toţii suntem Cavaleri Rătăcitori : cei mai mulţi dintre noi nu avem geniu . Don Quijote , Zorba Grecu şi Olarul din Cucuteni aveau geniu .

269. Am stat la Camboru si am lucrat 16 ore zilnic , si am umblat descult prin batatura , si am privit cerul noaptea , am ascultat albinele , am urmarit fluturii, am scuturat roua in zori . Acum scriu din Ploiesti plin de energii camboreene . Locul natal ridica in om energii abisale .

270. Minunea să fie ultimul lucru la care să faci apel .

271. Trebuie să ţinem minte : Dumnezeu este la fiecare din noi acasă; oriunde ai fi eşti luat în seamă , acasă eşti preferat .

272. Ceea ce făptuiesc este în numele meu ; numai nemernicul dă vina pe altcineva .

273 . Forţa braţului să fie înlocuită de inteligenţă ; ambele pot făptui şi binele şi răul .


274. Egalitatea între indivizi este o himeră ; oricare egalitate este de principiu . Deci prietenie autentică există numai pe teritoriul secundei .

275. Hălăciuga a invadat un salcâm . Am tăiat salcâmul . Hălăciuga a început a se târî şi după un timp s-a uscat .

276. Bucurie continuă consumă numai zeii , de aceea se plictisesc . Nu a fost inventat butonul pentru înlocuit bucuriile . Aimatov face apel la partea subtilă a energiilor din om : nu îţi scufunda sufletul în tristeţe , trupul o să aibă de suferit .

277. Nepotul lui Bulă : Când doi se ceartă , al treilea este în plus

278. Vrei să cunoşti un om : dă-i bani , o funcţie şi îmbată-l . Dacă rămâne acelaşi poţi avea încredere în el ; totuşi trebuie să nu îţi adoarmă vigilenţa  .

279. Ferească Dumnezeu , să se găsească doi care să te declare geniu : pe al treilea îl crezi fără să te mai gândeşti .

280. Credinţa trezeşte energiile interioare ; ruga este un bumerang: alergă până la Cer şi se întoarce către oceanul din tine . Fiecare cuvânt din rugăciune este un strop ce cade în acest ocean făcând valuri . Doamne , îndepărtează duşmanii mei ! Când zice acestea un om cinstit , nu prea este bine să te afli printre duşmanii lui : este posibil să fii azvârlit la capătul lumii .


de Grigore Rotaru Delacamboru
Vara 2013 ---0087
Autor photo : R . G                             

3 comentarii:

  1. In fotografie e Muscelul Caramanesc (cu Camboru inclusiv) vazut dinspre Matara?

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Marius ,
    Nu pot pentru ca să mint şi să nu recunosc faptul că am citit ceea ce mi-aţi trimis pe maill :
    1) acolo în Camboru , casa cu cişmea la poartă şi mai mulţi stupi în grădină este casa părintească ( părinţii nu mai sunt !) ; îmi pare foarte rău că nu m-aţi interceptat. Am stat acolo de la 1 iulie până la 5 septembrie .
    2) am lucrat zilnic în acest interval , câte 16 ore pe zi , am avut şi meseriaşi la lucrări deosebite şi tot nu am terminat : să nu vă imaginaţi pagode şi turnuleţe , ci lucrări curente dar nefăcute la timp.
    3) aţi descris exact imaginea de aici : am mers în grup la Măţara să găsim Coloanele ( un alt fel de trovanţi ) ; cred că ştiţi de ele sau aţi văzut albume photo pe Net. În tinereţe le ştiam locul , acum ne-am rătăcit un pic şi nu am dat de ele . < Aaa, La Copăiţe ! > a zis o localnică . Ne-am rătăcit şi eu m-am rupt de grup cu scopul să caut locaţia în lateral şi …. m-am întâlnit singur cu ditamai ursul . Norocul a fost că era mascul şi nu femelă cu pui .
    4) ţin minte că nu aţi intrat în biserica de la Muscel ;
    5) între 5 iulie şi 15 iulie la Nucu a fost o tabără de periegeză ( ! ) ; am fost o singura zi – 14 iulie , deşi organizatorii mă planificaseră pentru tot intervalul ca participant ; m-au vizitat şi dumnealor la Camboru .
    6) Nu am reuşit să particip la Congresul de dacologie de la Buzău , subsemnatul încă este persoană activă ( poate peste 3 ani – la pensie ) .
    7) sper că în viitorul nu prea îndepărtat să aibă loc coincidenţa : eu să mă găsesc la Camboru şi dumneavoastră să fiţi în trecere .
    Vă doresc numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Grigore Rotaru,
    cat de rau imi pare ca nu am indraznit atunci sa strig la poarta! Dar sa stiti ca v-as fi sufocat cu intrebarile! :)
    Poate reusesc sa ajung sa vad si biserica din Muscel in restul de concediu si sa ajung la Coloane. Nu stiu despre Coloane, dar in drumul catre Ulmet, la Matara am aflat ca una din localnice (tanti Gica, cum s-a recomandat) e ruda prin alianta cu mine si poate ma indruma. In concediu sper sa pot face cat mai multe excursii. Ma puneti pe ganduri cu ursul, nu o sa-i spun sotiei sa nu renunte sa mearga cu mine!
    Ca tot vorbeam de cunostinte, la Ulmet am nimerit in gradina (situata inafara satului) unei familii mai in varsta, Diaconu." A, sigur, il cunoastem pe Gligore, a fost profesor de matematica precum fata noastra". Au zis Gligore, exact ca numele incriptionat in chirilica acum peste o suta de ani pe peretele bisericutei lui Iosif de la rupestre.
    Sa aveti multa sanatate si putere de munca,
    Marius

    RăspundețiȘtergere