luni, 1 noiembrie 2010

1. Albinărit ( 1 )



Albinărit ( 1 )

Ieri – ultima zi a lui octombrie – 2010 am fost la stupină: s-a făcut ultima verificare lângă cuib“, eliminarea ultimelor rame cu resturi - rame aflate lângă diafragmă, în golul stupului, în mod excepţional control la prima ramă cu albine; această ramă este prima care intră la consum, albinele s-au instalat în cuib de la vest la est ( chiar dacă urdinişul a fost pe deschis la est) . Deci golul din stup este organizat la vest.

Mierea necăpăcită şi ultimul sirop , unde este cazul , se află , în procent mai mare , pe această ramă …. O temperatură de 18 grade face posibilă această manevră …. A deschiderii parţiale a stupului.

Familiile mari vor ierna pe opt rame ( rama normală ) – cantitatea de miere … 20 kg, iar puii – pe şase rame – cantitatea de miere … 15 kg.

Familiile mari ( cu rama 1 + ½ ) …. o să fie numită ramă naturală – imaginea de aici ) vor ierna pe şase astfel de rame.

În golul de iarnă al stupului am pus scamă de cârpe în saci de rafie, cu împletitură , peste podişor carton de ambalaj mare, carton poros, absorbant ( atenţie la suprafeţele impermeabile: fâş, piele , saci de plastic ….nu!); peste carton ….salteluţa cu muşchi de pădure … învelitoarea din pânză de sac .

1 octombrie – 2010

de Grigore Rotaru Delacamboru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu