vineri, 22 martie 2013

105. Gânduri de ocazie

105. Gânduri de ocazie


Notă: au fost scrise pe facebook la capitolul comentarii .  Nu pretind că o să mişc filozofia din temelii .
 

121. Un paradox greu de combătut : lumea în care răul nu mai există , cel mult ,  stagnează.122. Ai rezolvat unele probleme – zâmbeşte , înseamnă că ai lucrat ; ai de rezolvat multe probleme – zâmbeşte , înseamnă că ai de lucru .123. Când mâinile se strâng a prietenie , zeii oftează a mulţumire .124. Fără Cupidon ar dispărea lumea !125. Viaţa este ceva foarte interesant .126. Aceia îţi sunt prieteni care au ajuns în sufletul tău , iar tu ai pătruns în sufletul lor .127. Iartă-ţi duşmanii, dar nu-i mai ţine în braţe , lasă-i să cadă : este posibil să nu se facă ţăndări .128. Don Quihote când nu a mai avut cu cine lupta a căutat nişte mori de vânt şi şi-a făcut damblaua .129. Stăruinţa în greşeală înseamnă pierdere. Trebuie să deosebim greşeala de intenţie: hotarul este alunecos; fie că intenţia poate lua uşor masca greşelii, fie invers . Greşeala ţine de iertare, intenţia ţine de autoapărare. Nici o religie şi nici o filozofie nu au ridicat dreptul la autoapărare. Atacul premeditat nu este greşeală , altfel se ajunge la situaţii absurde130. Nici regina roiului , nici regina muşuroiului nu conduc – sunt cei mai chinuiţi sclavi din comunităţile respective : sunt hrănite forţat şi ouă la comandă . Eminescu zicea : < Când societatea va avea organizarea stupului , atunci se va instala fericirea generală . >   Dar cine gândeşte pentru trebile roiului ?  O fi ceva asemănător Duhului Creşterii ?131. Eminescu a iubit ca un om , dar şi-a împachetat iubirea în cuvinte dumnezeieşti; poate că au existat trecători prin iubire mai zbuciumaţi decât Poetul , dar nu au avut norocul să fie atinşi de aripa Marelui Har al Zicerii .132. Invidioşii trebuie lăsaţi să fiarbă , numai din când în când mai trebuie aruncat câte un vreasc în foc .

133. Zâmbesc oricui şi în oricare moment; am o singură restricţie : nemernicul . Pentru că nu are nici mamă , nici patrie , nici suflet : se duşmăneşte şi pe sine .134. Femeia a fost creată ca prin Ea Creaţia să rămână fenomen permanent !135. Gestul care certifică măreţia unui eveniment este să zâmbeşti ca de-o amintire .136. Timpul se naşte din el însuşi la nesfârşit .

În urma noastră gol nu o să fie .137. Iubirea-i aproximativă !138. În vis un anume ideal poate fi atins, în realitate – nu !139. Între noi pământenii – cea mai răscolitoare mângâiere este privirea mamei .140. Logica practică mersul melcului , imaginaţia săritura cangurului .


                                            de Grigore Rotaru Delacamboru

Autor photo : R . G .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu