vineri, 25 octombrie 2013

123. Gânduri de ocazie


123. Gânduri de ocazie


Notă: au fost scrise pe facebook la capitolul comentarii .  Nu pretind că o să mişc filozofia din temelii

321. Dumnezeu a îngăduit luminii a se desface în culori pentru a ne putea imagina Raiul; lumina care vine de pretutindeni trebuie să aibă numai apariţii fulgerătoare.

322. Dacă sufletul este făcut din asemenea particule care pătrund uniform printre atomii trupului nostru, atunci două suflete care trec unul prin celălalt pare o întâmplare plauzibilă. Totuşi sufletul este legat de trup toata viata : < suflet pereche > este o metafora ce exprimă buna suportabilitate . Fericirea continuă este un produs de consum pentru zei . Sufletul fără sfârşit al Zeului.

323. Numai cine îşi permite aleargă după vânt !

324. Cutremurul fiinţei în fata grozăviei şi furtuna în suflet pentru curăţenie - sunt profitabile .

325. Dacă un anume prieten mă părăseşte – este pierderea lui .

326. Dacă în faţa lucioasă a firului de iarbă ai văzut ceea ce crezi că este dumnezeirea şi te închini la aşa ceva cu dăruire neîngrădită , atunci gestul face bătaie lungă în tine , te mişcă din temelii şi se obţine efectul scontat .

327. Oricare frunză căzută miroase a toamnă .

328. Ticălosul mai are din sufletul ce i s-a dat foarte puţin : omul fără suflet comite multe nevolnicii , dar în drept este vinovat pentru partea de suflet ce a pierdut .

329. Adesea prietenii sunt la mine în curte şi , destul de des , la masă ; duşmanii îmi admiră gardul din stradă .

330. Pasărea trebuie încercată cu zborul , iar omul trebuie încercat cu vorba .

331. Boul a primit limbă lată – ca să nu poată vorbi !

332. Îmi interzici să făptuiesc tâmpenii ? Ce prieten bun !

333. Societatea în care toţi indivizii gândesc la fel – dispare .

334. Ştiai că o să ajungi în vârf de munte : trebuia să ai la îndemână planul de a te menţine acolo .

335.  < Nu ţipa lângă Bâlcă – se strică laptele oilor ! > zicea Nea Zăican – un baci din Curbură , pe vremea când eram ţâncă .Multe din adevărurile rescrise de Masaro ( şi altele în plus ) erau cunoscute de bunica ; se înţelege că nu le rostea în limbajul ştiinţific al japonezului .  Fiecare sursă de apă din Zonă avea un rost ca adjuvant întru vindecare ( alături de ceaiuri – unele cunoscute , altele au zburat în neant odată cu dispariţia dumneaei – fie-i odihna-n lumină !) . Folosea şi huma , mierea , laptele , vinul … însă apa descântată făcea minuni : tăria cuvintelor ( nu unele de toată mâna , ci anumite ) indusă în cercurile apei cu beţişorul de alun ( pentru anumite scopuri folosea şi linguriţa de argint ) şi să fi pus cineva la microscop o lacrimă de acolo , ce dantelărie ruptă din Rai ar fi văzut !  Era < vindecătoare > , < fără arginţi maică ! > - zicea dumneaei . < lângă găleata cu apă , lângă oala cu ciorbă , lângă ibricul de ceai să nu zici vorbe aspre ( rele nicidecum ) pentru că răutatea se duce în apă . Aş scrie câteva zeci de pagini ; concluzie : bunica s-ar fi înţeles de minune cu Masaro şi , pe alocuri , i-ar fi dat unele îndreptări şi , cu siguranţă ar fi ridicat perdeaua de pe zona unde japonezul încă nu a ajuns . Munca savantului Masaro stă sub semne demne de laudă : ne aduce aminte că dacă am zâmbit vreodată că două vorbe pot lecui < deochiul > , după toate cele expuse în cărţile lui – este obligatoriu să ne abţinem.

336. Cred că sufletul este format pentru totdeauna din particule la fel de fine precum ale gândului : conglomeratul numit suflet având stabilitate şi aceiaşi
structură pentru totdeauna . Instruirea şi timpul nu prea au acces întru modificare

337. Fericirea este pasărea care zboară mai repede decât gândul .

338. Cea mai valoroasă comoară se află în tine însuţi.

339.Viaţa este prima din cele o mie de minuni ale lumii , adică un miracol .

340. Ar trebui să-mi urăsc duşmanii , dar nu merita aşa ceva !

de Grigore Rotaru Delacamboru



Autor photo : R . G

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu