sâmbătă, 4 decembrie 2010

8. Diedru , triedru , unghi poliedru

Diedru , triedru , unghi poliedru

Rezultatul intersecţiei a două plane este o dreaptă x;

sau: patru semiplane ( două câte două opuse)

au în comun o dreaptă. Mai putem spune că avem

un fascicul de două plane.



Două semiplane formează un unghi diedru,dreapta ce limitează aceste semiplane se numeşteoriginea diedrului sau muchia diedrului.

Planul alfa împarte spaţiul în două semispaţii.

Planele alfa şi beta împart spaţiul în patru diedre.

Prin unghiul plan corespunzător unui unghi diedru înţelegem unghiul format de două semidrepte, conţinute în cele două semiplane, perpendiculare pe muchia diedrului.

Unghiul plan corespunzător diedrului format de două semiplane perpendiculare are măsura de 900. Evident: două plane perpendiculare formează patru astfel de diedre; le notăm asemănător notării cadranelor la sistemul rectangular de axe în plan: diedrul I ... dreapta - sus şi în sens invers mişcării acelor de ceasornic.

Dacă planul delta nu este paralel nici cu alfa , nici cu beta - cele două plane din situaţia precedentă,atunci toate trei au un punct comun şi două câte două se intersectează după câte o dreaptă – notăm dreptele cu: x, y, z. Dacă planul este perpendicular pe dreapta x din situaţia anterioară, atunci cele trei plane sunt perpendiculare două câte două şi cele trei drepte de intersecţie formează un sistem rectangular în spaţiu.

Prin cele trei plane spaţiul este împărţit în opt părţi numite octanţi sau triedre.

Punctul de intersecţie al celor trei drepte devine originea spaţiului geometric şi prin prezenţa acestui punct pe fiecare dreaptă – acestea devin axe în acest sistem ortogonal creat; un punct din interiorul unui octant, sau aflat pe una din axe, este guvernat de trei coordonate: abscisă , ordonată şi cotă. Pe fiecare axă se atribuie un sens de parcurgere: de la origine într-o parte semnul plus ( + ) şi de la origine în sens opus semnul minus ( – ).

Porţiunea din spaţiu determinată de un octant este un unghi solid sau spaţial; acest unghi spaţial fiind constituit prin participarea a trei plane se numeşte triedru şi pentru că planele sun perpendiculare două câte două se numeşte triedru tridreptunghic.


de Grigore Rotaru Delacamboru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu