La Văvălugi
Dintre cele trei piese – stâlpul ( funerar sau de hotar ? ) este cea mai importantă: multe din semnele de acolo se regăsesc pe cele două bârne de la Cetăţeni – postarea cu numărul 42 din acest blog; poate sare norocul de undeva şi un cunoscător o să descifreze un cuvânt , o literă … să ne facem o idee despre vechimea lucrării. Mai există o astfel de piesă în zonă, are inciziile aşa de tocite că-ţi vine să zici că este de pe timpul goţilor .
Dacă măriţi ultima imagine se poate observa câtă fineţe au unele semne ( inima lujerului … ) ; aşa ceva este imposibil de realizat pe o rocă de Ciuta.
Autor photos : P . R . ( zis M . N . )
Crucea din ultima imagine ( evident nu are aşa vechime ! ) este interesantă … un desen asemănător celui de aici se află la Fântâna din Fijereşti – Colţi: ghizdurile au formă de prismă triunghiulară. Roca din care este făcută această cruce nu este a rupestrelor ( gresie – spun geologii ), nici de la Ciuta – după cum este obiceiul, pare de o duritate mare .
Aşteptăm o rază … a descifrării !
de Rotaru Grigore Delacamboru
Asteptam !
RăspundețiȘtergereMă aşteptam să găsesc o mică descifrare de text … să leşin nu alta ! Am fost la tine pe blog … un blog dulce ( nu dulceag ! ) …. Ai talent şi interlocutori mai tineri decât nepoţii mei , totuşi am citit cu plăcere şi textele ( mai ales ! ) şi … de ce nu … şi comentariile! Ideea cu specificul blogului şi scriitura …. originale , nu sunt geniale ( deocamdată !) dar sunt ale tale şi eu sunt pentru! Aluzii cuminţi … dar nu pornografie , iar un punct tare ! Zic şi eu : lumea-i obosită de aşa ceva ! Şfişchiuiala pe care o practici în expresii … da !
RăspundețiȘtergereDacă „ aşteptai“ o postare simpatică aici …. uite o să răscolesc şi promit că până în miezul nopţii postez ceva . Până atunci te invit pe celălalt blog … …Străsihaştrii. Îndrăznesc să dau adresa melodiei pe care am ascultat în timp ce îţi scriam aceste rânduri. Zbor înalt !
http://www.youtube.com/watch?v=2w8VsvJ40sM
buna ziua,
RăspundețiȘtergerepe bucata aceea de piatra (corp de cruce sau stalp ce o fi) sunt litere chirlice. Nu indraznesc sa interpretez ca sa nu cad in ridicol pentru ca e la inceput de drum pasiunea pentru citit in chirilica romaneasca(vreau s-o invat tocmai pentru a putea citi de pe crucile de la noi) . Multe litere le-am putut citi dar unele sunt prea sterse. Am legat niste nume de femei dar , cum am zis, nu zic nimic pana nu sunt sigur. Jos pare sa scrie anul 1881?? Trebuie aratata fotografia unuia care a facut facultatea de istorie, cred ca ii da de cap. Contreaza si sintaxa textului pentru ca cine e obisnuit cu asa ceva citeste mai usor, ati vazut ca si textele cu caractere latine pot fi citite mai greu pe crucile vechi de piatra.
Domnul Rotaru, ziceti pe undeva ca ati fost profesor de matematica la Panatau, eu de acolo sunt si chiar am profesat matematica ceva timp, adica,cu permisiunea dumneavoastra, suntem un fel de colegi. Unde e crucea aceea de patrimoniu, de care scriati pe undeva pe blog,de la Panatau? in fata bisericii Sibiciu de Jos sau chiar la Panatau? Cand mai veniti prin zona dati-mi si mie de stire, poate sunt in localitate si vizitam impreuna rupestele sau alte obiective.
contact la mariuscolac@gmail.com
Numai bine,
Marius
Cat de curand va raspund in detaliu !
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergere1) Încercaţi la adresa :
[PDF]
MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR
Formatul fişierului: PDF/Adobe Acrobat - Vizualizare rapidă
756. BZ-II-m-A-02458.02 Clopotniţă municipiul RÂMNICU SĂRAT. Str. Fundătura Bujorului 1 ..... Cruce de piatră sat PLĂIŞOR; comuna PĂNĂTĂU În faţa bisericii ...
www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/.../buzau.pdf - Pagini similare
Dacă nu reuşiţi :
Am dat comanda : cruce Panatau scoala patrimoniu 1791
Găsiţi 5 piese … eu am filmat numai trei … nu prea aveam lumină !
2)
Am profesat în Pănătău 1976 – era director D. Badea – prof mate , la Pănătău în 1976.
3) Locuiţi în zonă ? Oricum ar fi … o vizită la rupestre …cu multă placere … mai multe variante : in camerele din Camboru pentru 2-3 zile .
4) Aş vrea să nu trageţi concluzia că fac mate pe Net … mă intrigă semnele ( abundente …totuşi au forme geometrice …atât ).
Adrese cu semne : http://picasaweb.google.com/rot.grigore
5) Textul ( în chirilică …) nu spune mare lucru, interesant este că se ştie anul … la Ulmet am găsit o aşa piesă dar cu scrisul mai tocit.
O să activez adresa trimisă !
Mulţumim de vizită !
Am reusit sa extrag si text:
RăspundețiȘtergereDin pagina 76
863 BZ-IV-m-B-02539 Cruce de piatră sat PLĂIŞOR; comuna PĂNĂTĂU În faţa bisericii 1793
864 BZ-IV-m-B-02540 Cruce de piatră sat PLĂIŞOR; comuna PĂNĂTĂU "
La muchea Priporului” 1825
868 BZ-IV-m-B-02544 Cruce de piatră sat SIBICIU DE JOS; comuna În faţa cimitirului 1791
PĂNĂTĂU
869 BZ-IV-m-B-02545 Cruce de piatră sat SIBICIU DE JOS; comuna În grădina lui N. Toma 1842
PĂNĂTĂU
Cunosc cred toate aceste cruci! Cred ca in aceasta vara (cand voi fi mai sigur la tara) voi face o "inventariere" a lor si le voi fotografia.
RăspundețiȘtergereMai cunosc o cruce veche si frumoasa situata in crivina (padurea luncii raului Buzau) in Sibiciu de Jos, pe vechiul drum catre Zaharesti. Era datata clar 1820 sau 1822 (nu-mi mai aduc aminte sigur, din liceu,acum aproape 20 de ani,cred ca nu am mai fost pe acolo ptr ca acum sunt proprietati particulare ingradite). Anul era trecut sub bratul crucii si era bine protejat scrisul astfel de ploi.
Pe domnul Badea l-am avut profesor de mate in gimnaziu intre 87-90.
Momentan (de o luna) locuiesc in Suceava dar sper sa pot ajunge la Buzau in primavara.
Adresa web nu s-a putut accesa.
Sper sa pun mana pe o carte de chirilica sa descifrez cat de cat cititul, dar costa multi bani. Cred ca merita descifrate textele de pe crucile din zona, chiar daca e vorba doar de pomeniri ale unor localnici. Ca pana la urma de asta sunt facute, sa le pomenim numele si sa facem o rugaciune pentru ei.
In speranta ca voi fi la tara si nu voi avea ceva obligatii, sper sa pot merge cu dumneavoastra in una din excursii.
In Suceava am facut primele studii de dupa liceu, in Arini ... am locuit acolo 5 ani , faceam si ceasornicarie ... viata era scumpa acolo fata de Buzau ... cladirea de acolo ( Institut pe atunci ) era deosebita ... apoi Cetatea, Biserica Sf. Ioan ce Nou de la Suceava, ( aveam prieten un calugar ce veghea racla cu moaste ... Ioanichie Robul ... in varsta de atunci ... mare suflet , avea curajul sa imprumute studentii fara sa-i cunoasca, considera tuica de Colti ( Camboru) ...< medicament , frate Grigore ! > ... aveti ce vedea in Moldova ...
RăspundețiȘtergereCe bucurie am consumat in seara asta !