luni, 17 ianuarie 2011

44. Apicultură ( 2 )



Apicultură ( 2 )


Ramă parter pentru stupul cu un etaj; 12 rame - parter; 10 rame – etaj



Autor photo: R. G.

Dimensiunile ramei determină ca acest tip de stup să creeze condiţii asemănătoare celor naturale mai mult decât stupul orizontal;dimensiunile unui fagure ( ramă continuă) , pentru perioada înfiinţării unei stupine cu un număr foarte mare de stupi, fac acest model de carne cu randament bun.

La fagurii din natură elipsa formată prin ouat are axa mare pe verticală; iernarea este ideală pe un astfel de fagure. Stupul orizontal are această elipsă cu axa mare pe orizontală, iar la stupul multietajat elipsa verticală este tăiată de spaţiul dintre caturi. Se mai ştie că matca ouă pe suprafaţa unui fagure după legea spiralei …. începând din centrul fagurelui în rotocoale din ce în ce mai largi; aici matca are libertate mare faţă de ambele tipuri de stupi. Deci, producţia de carne a unui astfel de model este mare.

Dezavantaje: rama se manevrează mai greu şi din cauza dimensiunilor şi din cauză că având o suprafaţă mare – greutatea este mai mare. Centrifugă pentru astfel de rame nu există în comerţ , chiar dacă a scoate mierea din aceste rame de parter şi-ar avea rostul rar – la înnoirea fagurelui.

de Grigore Rotaru Delacamboru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu