Apicultură ( 3 )
Zaharisirea si cristalizarea
Sunt doua procese diferite : a) numai mierea falsificată „ zahariseşte “ şi procesul constă în faptul că nu produce efect în toată masa produsului dintr-un anume vas , ci în diferite locuri din vas , adică un conglomerat mai pe la mijloc , altul mai spre suprafaţă, etc.
b) procesul de cristalizare se dezvoltă în tot conţinutul şi în toate părţile vasului; la început apare ca o ceaţa în vas , apoi mierea devine ca un fel de untură ce nu s-a întărit, dar în tot vasul. La finalul cristalizării se formează cristale mari , mierea se scoate anevoie din vas , după ani devine ca piatra şi albă ca zăpada – aceasta este mierea naturală,albinele nu au primit pe timpul culesului sirop de zahăr. Mierea care a zaharisit ( mierea falsificată ) nu ajunge aşa de dură şi de albă oricât timp ar trece. La cristalizare - cel mai mare cristal îl dă mierea de salcâm , la zaharisire cristalul este acelaşi în toate cazurile de miere – în sensul că „miere“ sută la sută numai prin hrănire cu zahăr ar fi o crimă – o neregulă gravă cu acel apicultor. Insist ( la nevoie revin) : cristalizarea ( semn bun ) este una, iar ( zaharisirea ( semn rău ) este altceva. Ce este de la natură cristalizează, ce se completează cu zahar industrial ( indiferent sub ce forma introdus in miere ) zahariseşte.
Confuzia ( uneori numai prin limbaj ) dintre cristalizare şi zaharisire este universală … chiar lucrătorii domeniului amestecă termenii şi … DEX-ul.
Un consumator de elită cumpără numai miere cristalizată. Se mai spune că mierea de salcâm nu cristalizează niciodată; cristalizează cel mai târziu – după 18 luni de la recoltare şi formează cel mai frumos cristal dintre toate sortimentele de miere. A fost descoperită miere veche de 1000 de ani – credeţi ca era lichidă ? Cel mai puternic semn că mierea este naturală … la cristalizare apare in cristale mari.
Mierea cristalizată poate fi adusă la stadiul de lichidă: introducem vasul cu miere în apă caldă ( sub 40 grade ) ; peste această valoare mierea devine magiun – vitaminele şi alte principii ….dispar.
de Grigore Rotaru Delacamboru
Întreb și eu, așa sfios, cum de aveți timp pentru atâtea??
RăspundețiȘtergereCresc albine de peste 38 de ani .
RăspundețiȘtergereMultumin de vizita !