Poate că este cel mai vechi desen incizat la rupestre
Autor photo: R. G.
Se află în aer liber şi se pare că este făcut cu o unealtă de …. piatră. Cel mai mare pericol pentru acest desen îl reprezintă fotografii ( şi eu fac fotografii!): înlăturarea muşchiului de pe şanţul de incizie – poza să aibă contrast – reprezintă o foarte mare greşeală . Să mai vorbim de persoanele care folosesc soluţii acide sau albesc şanţul cu creta ?!
Este un simbol solar – încă nedescifrat.
de Grigore Rotaru Delacamboru
Pietrele au memorie?
RăspundețiȘtergereLocurile unde s-au întâmplat fie lucruri benefice , fie grozăvii rămân cu un fel de încărcătură energetică pe potriva faptei. În Curbură când cineva avea nevoie să construiască o casă chema pe cei „ştiutori“ – printre ei se afla şi un fântânar – mai întâi să depisteze dacă respectivul perimetru nu include şi „un loc rău“ .
RăspundețiȘtergereVin aici , pe vârfuri, îmi este, cumva, teamă să vorbesc, păstrez cuvintele. Înțeleg acum de ce..pui în vorbele scrise ceva din taina lumii, ale cărei înțelesuri doar tu le știi.
RăspundețiȘtergereSă spun că sunt copleșită?
Zona are încărcătură energetică deosebită !
RăspundețiȘtergereMultumim de vizite !
Ar trebui sa vedem si desenul incizat in stanga, sau tot ansamblul de desene. Poate e vorba de un mesaj ce trebuie citit ca un intreg. In coltul din stanga sus, se vede clar o sageata cu virful spre cer sau catre inainte.
RăspundețiȘtergerePutem presupune ca ceea ce e simbolizat de crucea inscrisa in hexagon (fagure?) se gaseste in directia in care arata sageata. Multumim pentru noul subiect de meditatie !
Una dintre tablitele de la Tartaria ( cea rotunda ) e impartita in patru la fel ca si hexagonul din imagine si in fiecare sfert sunt cateva simboluri, aici in sfertul din stanga sus se distinge un semn ce aduce cu semnul infinitului dar pozitionat vertical, ca cifra 8...am gasit acelasi simbol pe una dintre pietrele ce alcatuiau altarul preistoric de la Pocruia, langa Tismana...
RăspundețiȘtergerePe celălalt blog – Străsihaştrii - am făcut o postare cu ideea pe care , iată , o relansaţi: Tărtăria , acest desen de la Nucu – chilia Dionisie şi faţa unui pistornic ( în ultimă instanţă a unei cruci de până în folosirea imaginii hristice ) au elemente comune – cel puţin cele de fond; aprecierea vechimii acestui desen --- rămâne o problemă grea …. dacă s-ar descoperi metoda evaluării vârstei unei tăieturi în piatră – multe enigme ar găsi dezlegare şi ar fi o mai dreaptă aşezare a lucrurilor. Îndrăznesc să zic : am bănuiala că aţi putea da o mână de ajutor. O adresă cu mai multe imagini de acolo din Curbură:
RăspundețiȘtergerehttp://picasaweb.google.com/rot.grigore
Pot reveni cu alte amănunte ….
Mulţumim de vizită !